Ofte stilte spørsmål
Hva ser du etter?
Velg
Varsling
Trenger du fortsatt hjelp?
Kontakt ossTrusler, trakassering, usaklig forskjellsbehandling, sosial eksludering eller annen utilbørlig opptreden er nevnt som eksempler i loven. Av mer formelle arbeidsrettslige reaksjoner er advarsel, endring i arbeidsoppgaver, omplassering, degradering, suspensjon, oppsigelse, avskjed eller ordensstraff nevnt som eksempler.
Hvis en varsler mener at han/hun er blitt utsatt for en ulovlig gjengjeldelse, må vedkommende legge frem opplysninger som gir grunn til å tro at han/hun er blitt utsatt for en gjengjelde
Les merLoven gir eksempler på hva som kan være kritikkverdige forhold. Dette er forhold som kan innebære fare for liv og helse, fare for klima eller miljø, korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet, myndighetsmisbruk, uforsvarlig arbeidsmiljø eller brudd på personvernet.
Listen over eksempler er ikke uttømmende, og andre forhold kan også falle inn under kritikkverdige forhold.
En fellesnevner er at forholdene som hovedregel må ha en viss allmenn interesse.
Dersom det du vil varsle om bare gjelder ditt eget a
Les merHvis arbeidsgiver har rutiner for varsling, noe de fleste arbeidsgivere er pliktige til å ha, vil du kunne varsle i samsvar med rutinene. Du kan dessuten alltid varsle via verneombud, tillitsvalgt eller advokat.
Dersom det du vil varsle om bare gjelder ditt eget arbeidsforhold, regnes ikke dette som en varsling i arbeidsmiljølovens forstand. Dette vil være en melding i en personalsak.
Hvis du allerede har
Les merSe også Hva gjør jeg hvis jeg vil varsle?
Se også Må jeg varsle på en bestemt m
Les merMan kan også varsle anonymt. Dette er noe vi som hovedregel ikke anbefaler, da det kan være vanskelig for arbeidsgiver å følge opp et anonymt varsel på en hensiktsmessig måte. Vi mener at arbeidsgiver uansett bør håndtere varslene på en konfidensiell måte.
Inneholder varselet opplysninger som er taushetsbelagte etter forvaltningsloven, er en statlig eller kommunal arbeidsgiver bundet opp av dette.
Se også Hva gjør jeg hvis jeg vil varsle?
Se også Hva er varslingsruti
Les merIfølge Arbeidsmiljøloven § 2-3 har man en varslingsplikt hvis man oppdager at det forekommer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen.
Les merSVAR:
Kritikk av forhold som ikke er ulovlige eller uetiske, er ikke ansett for å være varsling. Det samme gjelder kritikk som er basert på faglig uenighet eller forhold man mener er kritikkverdige ut ifra eget politiske ståsted eller personlige etiske overbevisning.
Misnøye om eget arbeidsforhold eller misnøye rundt hvordan en arbeidsgiver bruker styringsretten sin, faller heller ikke innunder varslingsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Les mer