Torsdag startet lønnsoppgjøret i KS. Akademikerne krever en solid reallønnsvekst for lektorer, og at lønnsforhandlingene skjer lokalt på den enkelte arbeidsplass.
(På bildet: Fra venstre, Jan-Olav Birkenhagen (Akademikerne kommune), Steffen Handal (Unio), Tor Arne Gangsø (KS), Mette Nord (LO kommune) og Lizzie Ruud Thorkildsen (YS-kommune))
– Lektorene har hatt en svakere lønnsutvikling enn de andre yrkesgruppene i kommunene de siste årene, og dette jobber vi for å rette opp. Læreren er avgjørende for en god skole, og vi må gjøre det mer attraktivt å være lærer, sier Jan Olav Birkenhagen, leder for Akademikerne kommune.
Tonje Leborg, forhandlingsansvarlig for KS’ tariffområde i Norsk Lektorlag er enig:
– Det er på tide at de med høyest kompetanse i skolen får et realt lønnsløft. Norsk Lektorlag krever at en så stor som mulig pott går til lokale lønnsforhandlinger i år, slik at man lokalt kan bli enige om å fordele lønnsmidlene slik det er behov for.
Tonje Leborg er forhandlingsansvarlig for kommunal sektor i Norsk Lektorlag. | Jan Olav Birkenhagen leder Akademikerne kommune. |
Norsk skole mangler kvalifiserte lærere: Bare 53 prosent av matematikklærerne på yrkesfag har eksempelvis både formell fagkompetanse og høyere utdanning med pedagogikk. Rekruttering av kvalifiserte lærere er særlig vanskelig i yrkesfag, og i Nord-Norge.
– Lærere og lektorene må få forhandle lokalt for å sikre en lønn som motiverer de flinkeste folkene til å bli værende i, og å velge læreryrket. Lokale forhandlinger åpner også for å lønne etter den enkelte skoles behov. Er det vanskelig å rekruttere lærere innenfor et bestemt fag eller område, kan man da bruke lønn mer aktivt for sikre seg nødvendig kompetanse, sier Birkenhagen.
Pensjon er også et tema i årets forhandlinger.
– Akademikerne krever at kommunal tjenestepensjon forhandles i dette mellomoppgjøret. Det forutsettes at forhandlinger om pensjon holdes adskilt fra økonomien i lønnsoppgjøret, sier Birkenhagen.
Relaterte lenker: