Profilen på fjorårets lønnsoppgjør førte til at det høyest utdannede undervisningspersonalet fikk den laveste lønnsveksten i kommunesektoren.
– Dette står skarp kontrast til det behovet fellesskolen har for å fylle undervisningsstillingene med kvalifiserte lærere og lektorer, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Nyhuus peker på at faglig sterke lærere og lektorer har en avgjørende betydning for elevenes faglige prestasjoner.
– Skolen har en helt avgjørende plass i demokratiet hvor formålet er å utdanne og danne. Det er urolige tider, med økt polarisering og stor informasjonstilgang som det er stadig mer krevende å navigere i. Aldri før har det vært viktigere med kvalifiserte lektorer til å lære elevene å navigere i dette landskapet, sier hun.
Lavest lønnsvekst i offentlig sektor
Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at lønnsveksten i kommunal undervisningssektor i 2022 endte på 3,3 prosent, den laveste i offentlig sektor.
– Kommunal sektor sliter med å verdsette de høyt utdannede. Arbeidstagere med utdannelse lengre enn fire år hadde både lavest gjennomsnittslønn i 2022 og har lavest samlet lønnsvekst siste fem år sammenlignet med tilsvarende grupper i offentlig og privat sektor, sier Nyhuus.
Hun mener at det er de lokale partene som kjenner de lokale behovene og utfordringene best. De vil også kunne bruke lønn til å rekruttere og beholde høy faglig kompetanse i skolen.
– Dette løses best med et nytt lønnssystem. Mellomoppgjøret åpner ikke for denne typen av systemendringer, og derfor krever vi at den lokale potten bør være stor. Det åpner opp for å bruke lønn som personalpolitisk virkemiddel, sier Nyhuus.
Forhandlingene starter i slutten av april
Mellomoppgjøret starter i slutten av april for både kommunal og statlig sektor, samt Oslo kommune som er et eget tariffområde.
Det er Akademikernes forhandlingsutvalg som forhandler med KS, Staten og Oslo kommune.
- Årets lønnsoppgjør (samleside hos Lektorlaget)
- Akademikernes nettside for årets lønnsoppgjør (ekstern lenke)