image-8
Utdanning

Undersøker om forberedelsesdel skal fjernes

Inntoget av kunstig intelligens har ført til at Utdanningsdirektoratet undersøker om forberedelsesdel til skriftlig eksamen skal fjernes. Lektorlaget inviterer medlemmer til innspillsmøte om saken.
AVRedaksjonen
27. august, 2024

Utdanningsdirektoratet hører om eksamen med forberedelsesdel til skriftlig eksamen skal endres til eksamen uten forberedelsesdel. Dette gjelder fag som i dag har forberedelsesdel til skriftlig sentralt gitt eksamen.

Lektorlaget inviterer medlemmer som jobber i skolen til et digitalt innspillsmøte om forslaget, fredag 30.8 kl. 11.00-12.00. Invitasjon med møtelenke er sendt i nyhetsbrev.

Har du ikke fått nyhetsbrevet og ønsker å være med på innspillsmøtet, ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver Hilde Tørhaug på epost: ht@norsklektorlag.no innen utgangen av torsdag 29. august.

Direktoratet skriver: «Konsekvensen av å beholde forberedelsesdelen i faget er at elevene kan ta med seg relevante KI-genererte tekster til eksamen.» Direktoratet viser til at inntoget av kunstig intelligens har aktualisert behovet for å regulere og kontrollere hjelpemiddelbruk til eksamen. Dagens eksamen er ikke laget med tanke på at eleven har tilgang til KI-verktøy som ChatGPT.

De mener det er stor risiko for at sensor ikke klarer å skille mellom hva som er KI-generert tekst fra forberedelsen og hva som er elevens eget eksamensvar fra eksamensdagen.

Flere sentralt gitte skriftlige eksamener har forberedelsesdel i dag:

  • I grunnskolen har alle skriftlige eksamener forberedelsesdel, med unntak av eksamen i matematikk.
  • I videregående skole er det en liten andel av fagene som har skriftlig eksamen med forberedelsesdel:
  • Fellesfagene: norsk, samisk, finsk, kvensk og engelsk (unntaket er norsk for vg3 studieforberedende utdanningsprogram som ikke har forberedelsesdel)
  • Programfag tilhørende utdanningsprogram for studiespesialisering: samfunnsfagene, økonomifagene og enkelte realfag og språkfag
  • Programfag tilhørende vg3 på yrkesfaglige utdanningsprogram: enkelte fag i utdanningsprogram for elektro- og datateknologi og teknologi- og industrifag. Det blir en egen høring for disse fagene, som nevnt innledningsvis.

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
eksamen

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Færre vil bli lektor: Lektorkompetansen må verdsettes høyere
Lektorlaget mener at sterk faglig autonomi, og lønn som reflekterer utdanning og ansvar, vil bidra til å snu den negative søketrenden til lektor- og lærerutdanningene.
Utdanning
Fraværsgrensen tilbake på rett spor
Dagens fraværsgrense skal i all hovedsak videreføres. – Vi er svært fornøyde med at vi er blitt lyttet til, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Utdanning
Må snu negative søkertall
– Det er alvorlig at søkertallene til lektorprogrammene er like dårlige som i fjor. Det haster å snu denne trenden. Fellesskolen vår har et stort behov for godt faglig kvalifiserte lektorer og lærere,...