Nyhuus mener Rødt er på kollisjonskurs med befolkningen og forskningen.
– Det er en pågående debatt i skolen om hva som er viktige faktorer for å få til god læring. Forskning viser at kvalifiserte lærere og lektorer er den viktigste faktoren. Det er også viktig for sosial utjevning, og for å sikre fellesskolen, sier hun.
Rødt bommer
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at over 20 prosent av de som underviser i dagens videregående skole, er ukvalifiserte. Tilsvarende tall for ungdomsskolen er 15 prosent. Det er også store geografiske forskjeller.
Lektorlaget mener Rødt bommer når de ønsker å lempe på karakterkrav til lærerutdanningen og fjerne masterkravet.
– Masterutdanning gir lektorene en faglig trygghet. Det har aldri vært mer avgjørende å ha denne faglige tyngden enn nå, i en tid hvor elevene skal lære å navigere i et landskap hvor kunstig intelligens er lett tilgjengelig og de oversvømmes av falske nyheter, sier Nyhuus videre.
FN og folk flest vil ha faglig sterkere lærere
FN anbefaler også et masternivå på lærerutdanningen.
Lektorlaget har med jevne mellomrom fått hjelp av Respons analyse til å undersøke hva befolkningen tenker om krav til undervisningskompetanse.
– Sist undersøkelse gjennomført høsten 2023 viser blant annet at 66 prosent av respondentene mener lærere på videregående skal ha minst to års fordypning i faget. Rødt er derfor helt på kollisjonskurs med befolkningen, sier Nyhuus.
Kritisk til dispensasjon for karakterkrav
Regjeringen la i fjor til rette for at universiteter kan søke dispensasjon fra karakterkrav som et tiltak for å bøte på mangelen på kvalifiserte lærere. Nyhuus påpeker at flere utdanningsinstitusjoner har brukt dette som et lokkemiddel for å få flere til å søke.
–Ved å senke nivåkravene, så flytter man også en ressursutfordring over på de høyere utdanningsinstitusjonene. Nivåkravene reflekterer også at det bør være noen basiskunnskaper i bunn i yrkesutøvelsen, uansett hvilke fag man underviser i, sier hun.