24. april starter forhandlingene i årets tariffoppgjør i KS og i stat. I Oslo starter forhandlingene 25. april. Alle har frist for å bli enige midnatt 30. april.
Lektorlaget krever reallønnsvekst for sine medlemmer.
– Kommunene varsler store kutt i skolesektoren. Den viktigste investeringen vi gjør for fremtiden, er å sørge for god utdanning. Da må KS bruke lønn som et virkemiddel for å rekruttere og beholde kvalifisert undervisningspersonale, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
– Skal vi lykkes i å få flere inn i arbeidslivet, må elevene bli undervist av kvalifiserte lektorer og lærere, understreker hun.
Når vi ser på lønnsutviklingen til lektorer over tid, ligger lektorene fortsatt etter.
– Dette er foruroligende, all den tid vi vet at søkertallene til lektorutdanningene fortsetter å falle, sier hun.
Beregningsutvalget anslår nå at konsumprisindeksen (KPI), altså prisveksten, vil øke med 2,7 prosent i 2025.
Frontfaget, det vil si forhandlingene mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne i industri som eksporterer varer, ble enige om en anslått ramme for årslønnsvekst på 4,4 prosent. Resultatet i frontfaget gir en norm over tid som de andre partene i arbeidslivet skal forholde seg til i sine forhandlinger. Akademikerne mener det er viktig at arbeidsgiverparten bruker den fleksibiliteten som dette skal gi, ved å gi lønnsløft i tariffområder som sliter med å tiltrekke seg og beholde arbeidskraft.
Det er Akademikerne kommune som forhandler lønnen for de fleste av Lektorlagets medlemmer. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, og da forhandles det kun om lønn.