Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget. Bilde.
Arbeid

Regjeringen prioriterer ikke skolen

I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det et fornyet kompetanseutviklingssystem, men regjeringen foreslår ingen nye kompetansekrav for undervisning. - Dette styrker ikke rekrutteringen av kvalifiserte lærere, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
AVRedaksjonen
07. oktober, 2024

Fylkene og kommunene varsler at de sliter med å tilby de tjenestene de skal. Kommuner planlegger for å legge ned barne- og ungdomsskoler, og fylker planlegger for å legge ned linjer eller videregående skoler.

«Alle skal ha et godt skoletilbud,» sa finansministeren i finanstalen i Stortinget i dag.

Regjeringen foreslår blant annet 6,8 mrd mer i frie midler til kommunene og mer i frie midler til fylkeskommunene.

– Nå må lokalpolitikerne være sitt ansvar bevisst og styrke fellesskolen. Lektorlaget jobber for at kommuner og fylker skal bruke mer av de frie midlene på skolene våre, sier Nyhuus.

Nytt, bredere kompetansehevingssystem

Regjeringen foreslår også å endre kompetanseutviklingssystemet for de som jobber i skolen. Denne vil de fase inn fra høsten 2025. De vil blant annet redusere permisjon med lønn for å ta videreutdanning fra dagens 37,5 prosent til 25 prosent for å ta 30 studiepoeng.

– Det opprinnelige forslaget fra utvalget var 20 prosent, så vi er glade for at reduksjonen har blitt mindre.  

Nyhuus mener det nye kompetanseutviklingssystemet likevel er en forverring for lærere og lektorer som ønsker videreutdanning.

– Politikerne snakker så fagert om å styrke rekrutteringen av kvalifiserte lærere til skolen. Da må man kunne tilby faglig kvalifiserte lærere og lektorer tilgjengelig og relevant kompetanseheving.

Beholder unntak for kompetansekrav

Regjeringen vil beholde det varige unntaket for kompetansekrav for alle lærere tilsatt før 1.1.2014 eller allmennlærerutdannede.

– At regjeringen sier at kompetansekrav for undervisning skal bli stående, innebærer at de ikke innfører krav for undervisning i for eksempel praktisk-estetiske fag i grunnskolen. Dette henger ikke sammen med at regjeringen sier den vil styrke de praktisk-estetiske fagene. Dette kommer vi til å understreke i høringen om ungdomsmeldingen på Stortinget i morgen, sier Nyhuus.

Les Lektorlaget og Creos innlegg i Aftenposten om kompetansekrav her (lenke)

Tilskudd til veiledning også i videregående

Regjeringens foreslår også å utvide tilskuddsordningen for veiledningen av nyutdannede lærere til også å omfatte videregående opplæring

– Dette er en god nyhet at nyutdannede lektorer som starter sin yrkeskarriere på en videregående skole, også får rett til veiledning, sier Nyhuus.

– Vi merker oss at det fortsatt ligger en intensjon fra regjeringen om en tillitsreform, og en intensjon om styrket partssamarbeid lokalt. Vi forutsetter derfor at våre lokale tillitsvalgte vil møte et større ønske om samarbeid fra skoleeierne, også for utvikling av skolen, ikke bare nedskjæringer og kutt, sier Nyhuus.

Studiestøtten fortsatt lav

Lektorlaget og Akademikerne er bekymret for studentøkonomien. Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg viser til at studentene ikke får bedre råd med regjeringens foreslåtte justering av studiestøtten.

– Studentene er fattigere enn før selv om studiestøtten har blitt justert omtrent med de forventede konsumprisene siden 2002. Det viser at prisjustering ikke er nok, heller ikke i år, sier Randeberg.

Les hele saken hos Akademikerne her.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
budsjett

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Gjennomslag for fraværsgrense, lektortittel, russefeiring og mobilbruk
Lektorlaget har opplevd viktige politiske gjennomslag det siste halvåret. – At vi beholder fraværsgrensen og lektortittelen er viktige seiere. Men også retningslinjene for mobilbruk og forslagene til ...
Arbeid
Regler for fysisk inngripen på høring
Kunnskapsdepartementets forslag til regler for fysisk inngripen skal styrke lærernes mulighet til å gripe inn også når det ikke er fare for fysisk skade. – Lovforslaget hjelper lærerne med å ivareta h...
Arbeid
Lektorlaget reddet lektortittelen
Lektorlaget har fått gjennomslag for å bevare lektortittelen. – Vi er veldig glade for at vi har blitt lyttet til i denne viktige saken, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.