Forhandlingsstart KS 2025 med forhandlingslederne på trappen utenfor KS-bygget i Oslo. Bilde.
Partene i KS-oppgjøret Trond Ellefsen (YS), Geir Røsvoll (Unio), Mette Nord (LO), Tonje Leborg (Akademikerne) og Tor Arne Gangsø (KS).
Lønnsoppgjøret

Oppgjøret i KS: Forventer solid reallønnsvekst

– Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.
AVRedaksjonen
24. april, 2025

Torsdag klokken 12 startet årets lønnsoppgjør med KS.

– Kommunenes viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og da er de helt avhengige av høyt utdannede ansatte, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.

I årets lønnsoppgjør krever Akademikerne kommune:

  • Solid reallønnsvekst
  • At også lektorene får årets lønnsoppgjør forhandlet kollektivt og lokalt på arbeidsplassen, slik det er for Akademikerne kommunes øvrige medlemmer.

Lønn er den viktigste årsaken til jobbskifte

Høyere lønn er den viktigste årsaken til at én av fire offentlige ansatte med mastergrad eller mer vurderer å skifte jobb det neste året, viser Akademikerpanelet, en undersøkelse Respons Analyse gjør på oppdrag fra Akademikerne.

– Vi står også i en rekrutteringskrise til yrket. KS må ta ansvar og sikre lektorer gode nok vilkår, slik at flere velger lektorutdanning og flere vil bli i skolen, sier leder i Lektorlaget Helle Christin Nyhuus.

Har forpliktet seg til å bruke lønnsoppgjørene

KS signerte i fjor rekrutteringsstrategien «Flere lærere i barnehage og skole», og forpliktet seg da til at lønnsforhandlingene skal bidra til god rekruttering av kompetente lærere. Det betyr at KS må prioritere lærere med høyest kompetanse, nemlig lektorene i årets lønnsoppgjør.

– Barn og ungdom fortjener dyktige lektorer som gir dem en god skolegang og et solid kunnskapsgrunnlag for voksenlivet. Med mer konkurransedyktig lektorlønn, kan vi sikre dem en bedre skole, sier Leborg.

Akademikerne kommune representerer til sammen nærmere 30.000 medlemmer som jobber i KS-sektoren, deriblant rundt 6000 lektorer i skolen. KS-sektoren er alle landets kommuner, bortsett fra Oslo.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor det forhandles hovedsakelig om lønn.

David M. Graatrud, Lektorlagets forhandlingsansvarlig i KS og Oslo kommune, foran Kommunenes hus i Oslo. Bilde.

David M. Graatrud er forhandlingsansvarlig for Lektorlaget i KS og Oslo kommune.

se mer innhold fra kategorien

Lønnsoppgjøret
kslønnsoppgjøret 2025tariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Krever reallønnsvekst i stat
– Lønnsgapet til privat sektor er for stort. Vi må ha et oppgjør som bidrar til at staten oppleves som en attraktiv arbeidsplass for våre medlemmer, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne ...
Lønnsoppgjøret
Rett etter påske starter lønnsoppgjøret
Lektorlaget krever reallønnsvekst for sine medlemmer i årets lønnsoppgjør.
Lønnsoppgjøret
Tariffoppgjøret 2025
Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Da forhandles det bare om lønn. Mellomoppgjør er annethvert år.