– Det er fortsatt en krevende situasjon med mange smittede. På skolene merker man dette med at det mange steder er høyt fravær både blant elever og lærere. For at testregimet skal fungere, må det være nok gratis tester som kommer frem til de som trenger dem, sier Norsk Lektorlags leder Helle Christin Nyhuus.
Nye regler
Regjeringen har endret på reglene for smittekarantene for hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære til koronasmittede.
Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:
- daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
- husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode + 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
- I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
- følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
- ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.
Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt.
Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for blant annet personell i kritiske samfunnsfunksjoner.
Dersom du er bekreftet koronasmittet, men ikke har symptomer, skal du isolere deg i 6 døgn fra tidspunktet du tok testen som ga positivt resultat for koronasmitte. Dersom du er bekreftet smittet av korona og har symptomer, skal du isolere seg i minst 6 døgn fra symptomene startet. Du kan ikke avbryte isoleringen før du har vært feberfri i minst 24 timer uten å bruke febernedsettende medisin.
Ber ministeren følge opp
Det er nasjonal anbefaling om gult nivå i barnehager og barne- og ungdomsskoler der smittesituasjonen lokalt tilsier det. På videregående skoler er det nasjonal anbefaling om grønt nivå. Kommunene skal uansett gjøre egne vurderinger utfra hvordan den lokale situasjonen er.
– Norsk Lektorlag har bedt kunnskapsminister Tonje Brenna følge opp anbefalingen om at ansatte og tillitsvalgte skal involveres i arbeidet lokalt. Deres kjennskap til totalsituasjonen på egen skole må tillegges stor vekt, påpeker Nyhuus.