Utdanningsforbundet og KS har samarbeidet om en felles anbefaling som skal beskytte undervisningspersonalet mot for høy arbeidsbelastning under pandemien og gi overtid for pålagt eller avtalt arbeid utover bestemmelsene i SFS 2213.
KS skriver på sine nettsider at de mener «det er gjennom godt samarbeid, og god dialog mellom skoleleder og den enkelte lærer at man finner de beste løsningene».
Tåkelegger arbeidsgiveransvaret
-Det er mange fine ord i veilederen, men vi mener den tåkelegger arbeidsgiveransvaret. Denne veilederen ber igjen de lokale partene på skolen om å vurdere og drøfte. Våre tillitsvalgte har drøftet og drøftet, nå er det behov for en tydelig beskjed til rektorene om å ta ansvar for sine ansatte og ikke la dem jobbe gratis overtid, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.
Hun er kritisk til at det ikke står tydelig i veiledningen når det skal utbetales overtid.
-Det holder ikke å komme med kryptiske formuleringer som «Når en lærer får arbeidsoppgaver som medfører at læreren jobber ut over bestemmelsene i SFS 2213». Vårt utgangspunkt er at årsverket er oppfylt allerede, og at de situasjonene som listes opp, utløser ekstra bruk av arbeidstid som skal kompenseres, sier hun.
Lektorlaget ønsket konkret særavtale
Norsk Lektorlag valgte for en uke siden å trekke seg ut av samtalene med KS. Lektorlaget ønsket en konkret særavtale om overtid for lærernes merarbeid under koronapandemien. KS ville i stedet samarbeide om en veiledning. Norsk Lektorlag mener det ikke er hensiktsmessig å bruke ytterligere ressurser på en veiledning som ikke er en bindende avtale.
- «Ingen løsning på koronabetaling» (nettsak 23. april 2021)
– Vi har hele tiden krevd en forpliktende avtale mellom partene og er skuffet over at KS ikke ser behov for dette. KS burde som arbeidsgiver sentralt for lengst ha tatt et tydelig ansvar for å gi klar beskjed i arbeidsgiverlinjen til lokale skoleeiere, sier Helgesen.
Hun legger til at det selvsagt er positivt om denne felles veilederen faktisk gir økt bruk av overtidsbetaling.