Sykefraværet i undervisning innen kommunal- og fylkeskommunal forvaltning i samme periode i fjor var på 4,7, viser statistikken fra Statistisk sentralbyrå.
– Dette er et bevis på at Skole-Norge nå for alvor merker slitasjen. Det bekymrer, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.
Smittesporingen må bli bedre
Helgesen er glad for at man nå har skjerpet karantenereglene, og ber om at man også skjerper rutinene for smittesporingen.
– Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemmer om at smittesporingsarbeidet oppleves som mer eller mindre tilfeldig. Det skaper en ekstra usikkerhet i arbeidshverdagen. Det er også viktig med et forståelig testregime, sier hun.
Mange lærere og lektorer er mer bekymret nå som smittetallene skyter i været.
Må få betalt for ekstraarbeid
– Sjansen for å bli smittet eller smitte er stor. Det gir en ekstra belastning i arbeidshverdagen. Mange opplever at de er overarbeidet, smitteutsatt og underbetalt for ekstraarbeidet de er blitt pålagt i pandemien, sier Helgesen.
Høyt sykefravær gjør at flere skoler sliter med å få undervisningskabelen til å gå opp.
– Dette er ikke tiden til å spare på vikarbruk, og ekstraarbeidet må lønnes for å unngå frafall av lærere og lektorer, sier lektorlagslederen.
Ønsker prioritering for boosterdose
Foreløpig er ikke undervisningspersonell en prioritert yrkesgruppe for å få vaksinedose 3.
–Selv om to vaksinedoser gir lektorer og lærere beskyttelse, mener vi det haster nå – også på grunn av nye virusmutasjoner – å prioritere de som jobber tett med barn og unge. Regjeringen har som mål å holde skolene åpne og samfunnet i gang under smittebølger. Da må de som underviser, være friske. Vi oppfordrer på det sterkeste at disse blir prioritert umiddelbart, sier Helgesen.