Akademikerne brøt forhandlingene med Oslo kommune sammen med YS, LO og Unio 15. september. Akademikerne brøt også forhandlingene i kommunesektoren, som eneste arbeidstakerorganisasjon. Nå er meklingen i gang.
- I statlig sektor er det varslet et uttak på 784 arbeidstagere dersom Akademikerne ikke kommer til enighet med staten.
- I KS-området (alle kommuner og fylker unntatt Oslo) avventer Akademikerne utviklingen og resultatet av meklingen, før man eventuelt melder ut folk i streik med fire dagers varsel.
- Også i tariffområdet Oslo kommune avventer Akademikerne utviklingen og resultatet av meklingen, før man eventuelt melder ut folk i streik med fire dagers varsel.
– Vi går inn i denne meklingen for å finne gode, ansvarlige og konstruktive løsninger i en situasjon med mye usikkerhet. Jeg ser frem til meklingen og har tro på at vi skal komme til enighet, sier forhandlingsleder for Akademikerne stat Anders Kvam.
Det ble brudd i stat 14. september etter at staten lukket døra for videre forhandlinger, både om økonomi og forenkling av hovedtariffavtalen. Mandag 12. oktober klokken 10 var meklingsinnspurten i stat i gang.
Moderate forventninger i KS-sektoren
Meklingen i KS-området startet tirsdag 13. oktober.
– Årets oppgjør er spesielt, og vi gikk inn i forhandlingene med moderate økonomiske forventninger. Vi var løsningsorienterte, men kunne ikke anbefale KS sitt tilbud, sier forhandlingsleder i Akademikerne kommune Jan Olav Birkenhagen.
I KS-området fikk ikke Akademikerne gjennomslag for sitt krav om kollektive, lokale forhandlinger for lektorer, og det økonomiske tilbudet til lektorene var for svakt. I tillegg la KS føringer på de lokale forhandlingene for Akademikernes medlemmer som forhandler på den enkelte arbeidsplass.
Det er også brudd i forhandlingene mellom Legeforeningen og KS om deres særavtale. Avtalen regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforhold for LIS1.
Oslo: Et større mål
Akademikerne gikk inn i meklingsinnspurten med Oslo kommune mandag 12. oktober klokken 13. Det gjorde også YS, LO og Unio.
Akademikernes hovedkrav i forhandlingene var en endring av selve lønnssystemet – til lokale, kollektive forhandlinger. Oslo kommune er det eneste området der Akademikernes medlemmer har sentrale forhandlinger. Det er et lite fleksibelt system der kommunens ledere står uten mulighet til å forhandle lønnen på den enkelte arbeidsplass.
– Dette handlet ikke om penger, men om et større mål. I Oslo strakk vi oss langt i forhandlingene for å finne en løsning uten å lykkes, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.
Han setter nå sin lit til meklingsmannen.
Bildet: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland og forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat tar en koronahilsen før alvoret starter. Foto: Akademikerne