– Vi forventer et ansvarlig oppgjør i staten, om lag på linje med oppgjøret i privat sektor (ca. 2,7 %). Fordi overheng og glidningen er relativt høyt i år, er det ikke mye friske penger å forhandle om. Disponible midler bør brukes til lokale forhandlinger fordi virksomhetene i staten har svært ulike utfordringer, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne stat.
Årets lønnsoppgjør i staten er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det kun forhandles om størrelsen på lønnstilleggene og ikke om utformingen av selve hovedtariffavtalen. Det er tema for hovedtariffoppgjøret neste år.
– Oppgjøret i 2016 blir viktig for Akademikerne. Da må vi få til endringer i selve lønns- og forhandlingssystemet. Dagens system er sentralisert og tungrodd. Det fører til at velferdstjenestene til befolkningen ikke blir gode nok, sier Kvam.
Han understreker at statlige etater er enige med Akademikerne i behovet for å modernisere lønns- og personalpolitikken. Nå forventer han at staten sentralt følger opp i 2016.
– Skal regjeringen lykkes i sin satsing på vei, bane og kunnskap, trenger vi en mye tydeligere arbeidsgiverpolitikk, sier Kvam.
Relaterte dokumenter:
- Akademikerne stat Krav 1 (pdf) (20.04.15)
Glidning/lønnsglidning Lønnsutvikling i en tariffperiode som skyldes andre tillegg enn de som blir avtalt/forhandlet frem som en del av et tariffoppgjør, f eks lønnsutvikling etter 2.3.4, personlige tillegg (inkl. ansiennitetsopprykk) og lønnsendringer som følge av nyansettelser/turn-over. Overheng (Utdrag fra Akademikernes tariffordbok) |