Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget. Bilde.
Lønnsoppgjøret

Lektorene må få reallønnsvekst

– I disse tider hvor kommuneøkonomien er så presset, er ikke skolen der man bør spare. Vi trenger all den arbeidskraften vi kan få i fremtiden. Da må KS verdsette lektorkompetansen og gi lektorene reallønnsvekst i årets oppgjør, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
AVRedaksjonen
14. februar, 2025

Teknisk beregningsutvalg har publisert foreløpig tall for inntektsoppgjørene (TBU).

TBU beregner pris- og lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer i Norge. Hensikten er at partene i lønnsoppgjøret skal bruke de samme tallene i forhandlingene.

Rapporten viser at årslønnsveksten for alle undervisningsansatte i kommunene i 2024 var 5,6 prosent.

Beregningsutvalget anslår at prisveksten fra 2024 til 2025 kommer på 2,5 prosent, men dette anslaget er usikkert. Utvalget vil legge fram et nytt anslag for prisveksten 11. mars. Prisveksten fra 2023 til 2024 var 3,1 prosent.

– Dersom vi skal ha en fellesskole med høy kvalitet i hele landet, må alle elever undervises av kvalifiserte lektorer og lærere. KS må kunne bruke lønn som et virkemiddel for å rekruttere og beholde kvalifisert undervisningspersonale, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.

– I disse tider hvor kommuneøkonomien er presset, er ikke skolen der man bør spare, legger hun til.

Når vi ser på lønnsutviklingen til lektorer over tid, ligger lektorene fortsatt etter.

–Dette er foruroligende, all den tid vi vet at søkertallene til lektorutdanningene fortsetter å falle, sier hun.

– Lønn er et virkemiddel KS kan bruke for å få dyktige fagpersoner inn i klasserommene og beholde dem, understreker Nyhuus.

se mer innhold fra kategorien

Lønnsoppgjøret
lønnsoppgjøret 2025

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
I krisetid må det investeres i utdanning
Å sørge for god utdanning er den viktigste investeringen vi gjør for fremtiden. Derfor må kvalifisert undervisningspersonale prioriteres i lønnsoppgjøret 2025.
Lønnsoppgjøret
Seier for Akademikerne i Rikslønnsnemnda
– Vi har hatt en sterk tro på vår sak og er veldig glade for at Rikslønnsnemnda gir oss medhold, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
Lønnsoppgjøret
Akademikernes tariffoppgjør i Rikslønnsnemnda i dag
– Avtalen vår er det beste verktøyet for at staten skal kunne sikre seg høyt utdannede – som er avgjørende for å levere gode tjenester til befolkningen, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademik...