På bildet: En elev tar selvtesten i klasserommet på Apalløkka skole i Oslo, 6. september 2021. I november sier byrådet i Oslo at de kommer til å ha jevnlig massetesting av elever. Norsk Lektorlag er bekymret for smitteutviklingen blant barn og unge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) inviterte denne uken blant andre Norsk Lektorlag til en orientering og runde rundt bordet om smittesituasjonen.
FHI-forsker Pål Surén gjorde rede for smittesituasjonen. Det er fortsatt antall sykehusinnleggelser som er det viktigste styringsparameteret. Når det gjelder smittede i ungdomsskolealder, er det spesielt høye smittetall i Oslo og Viken. I videregående skole er de høyeste smittetallene i Oslo, men det er en viss stigning iblant annet i Troms og Finnmark.
– Norsk Lektorlag deler bekymringen for smitteutviklingen blant barn og unge – spesielt i de store byene. Vi får tilbakemeldinger fra medlemmer som sier at det haster å få på plass tiltak og beredskap til å håndtere dette. Vi er også bekymret over lærernes arbeidsbelastning, og utfordringer knyttet til fravær både blant elever og lærere, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.
Testing skulle ha startet før skolestart
Ifølge FHI har man lært fra i høst at testingen burde ha startet før skolestart. Det nye testregimet var for komplisert og ikke godt nok forberedt. Samtidig sank smitten da man fikk kontroll på testingen. Smittespredningen i ungdomsskole og videregående startet i flere tilfeller på skolen med uoppdaget smitte. Det var også mange utbrudd som startet i sosiale tilstelninger i regi av skolen, som skoleturer.
– Det er viktig å få avklart hvilket testregime som skolene skal forholde seg til. Her er vi kjent med at det var en del ulik praktisering. Skolene må få tydelig beskjed og mulighet til å områ seg, sier Helgesen.
Må prioritere tredje dose til de som underviser
– De som underviser i skolen må også prioriteres til tredje vaksinedose. Foreløpig er det de over 65 år som prioriteres, men jeg registrerer at FHI i dag sier at det kan bli aktuelt å tilby en boosterdose også til de under 65 år, sier Helgesen.
–På møtet ble det imidlertid formidlet at fullvaksinerte voksne i yrkesaktiv alder har fortsatt god beskyttelse av to doser. Det er nesten ingen innleggelser i aldergruppen 18-44 år og 44-64 år, legger hun til.
Nye tiltak?
FHI forventer at et betydelig antall voksne vil få korona i løpet av vinteren, og at det vil føre til flere innleggelser.
– De grunnleggende smittevernreglene om å holde seg hjemme når man er syk og målrettet jevnlig testing vil fortsatt gjelde. Trafikklysmodellen som vi ble godt kjent med i de forrige smittebølgene, står foreløpig ikke på blokka over tiltak, fortalte FHI oss. Vi vet likevel at gult nivå gjelder i en del kommuner, og det er viktig at alle skoler har beredskap, sier Helgesen.