1. Engasjer deg:
Du lærer mye av å engasjere deg, for eksempel i studentpolitikken, organisasjoner eller fagforeninger. Det er alltid positivt å ha på en CV.
2. Begynn å lese med en gang:
Skaff deg pensum og start å lese helt fra starten av semesteret, så unngår du det verste eksamensstresset.
3. Si ja:
Spesielt i praksisperioden er det lurt å si ja: Dra på foreldremøter, elevsamtaler, skoleball osv.
4. Hold deg oppdatert:
Les aviser, og skaff deg kunnskap om dagsaktuelle saker. Dette opprettholder allmennkunnskapen din, som både er en del av lektoridentiteten og er grunnen til at vi lektorer er rå på quiz!
5. Finn noen å ha kollokvier med:
Om du ikke finner kollokvievenner på studiet, let blant studentene i kullene over deg Du kan også spørre fadderne du hadde. De har hatt fagene før og har vært i din situasjon. Så lenge du leser med noen og får snakket om faget, hjelper det deg å forstå de ulike emnene.
6. Strukturer hverdagen din:
Spesielt når du skal skrive masteroppgaven, er det lurt å strukturere tiden godt. Jobb gjerne mer om sommeren, slik at du får tid til å lese på dagtid i semestrene. For meg har det fungert bra å jobbe i butikk kvelder og helg, slik at jeg har kunnet lese på dagtid. Det viktigste er at du får en struktur på hverdagen som gjør at du får utnyttet studietiden best mulig. Det er også viktig at du tar pauser og bruker tid med venner, familie eller bare går en tur eller trener.
7. Få deg en vikarjobb:
En vikarjobb på skole gir deg muligheten til å erfare det du lærer om i studiene. Du kan for eksempel spørre om praksisskolen din trenger vikarer.
8. Spør om det du lurer på:
Still spørsmål i forelesninger og på seminarer fra første dag, så blir du vant til det. Om du ikke tør å spørre i plenum, ta kontakt med foreleseren i etterkant.
Lykke til med studiene!
Denne saken er publisert i Lektorbladet #4 2024.
Vil du lese mer om hva du får ut av et medlemskap i Lektorstudentene? Les mer her (lenke)!