Tonje Leborg, leder i Akademikerne kommune. Bilde.
Lønnsoppgjøret

Forventer reallønnsvekst for de ansatte i kommunene

– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode tjenester. Da må vi investere i de høyt utdannede, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
AVRedaksjonen
27. april, 2023

Foto: Thomas Eckhoff

Torsdag klokken 12 startet årets tariffoppgjør i kommunesektoren etter forsinkelser på grunn av streiken i frontfagsoppgjøret.

– Vi krever reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Lønnsgapet til privat sektor kan ikke fortsette å øke, sier Tonje Leborg, leder i Akademikerne kommune.

Undervisningspersonale i kommunene har hatt en svakere lønnsvekst enn alle andre kommuneansatte de siste årene.

–Det er rekrutteringsutfordringer i skolen. Vi har for eksempel så mange som 20 prosent ukvalifiserte i videregående skole. De som jobber i skolen, må ha en god lønnsutvikling for at vi skal kunne beholde og rekruttere de beste, sier Leborg.

Lokalt forhandlingssystem

Akademikerne krever at forhandlingene skal skje lokalt i årets oppgjør. Akademikerne jobber på sikt for å endre lønnssystemet for lektorene, til et lokalt forhandlingssystem, som er vanlig i resten av arbeidslivet.

– Systemet er rett og slett dårlig egnet til å rekruttere og beholde undervisningspersonale skolene har behov for. Med lokale forhandlinger kan den enkelte skole bruke lønn som et reelt verktøy for å sikre seg den kompetansen de trenger. Det er de lokale partene i kommunene som ser behovene og vet hvilken kompetanse som trengs, sier Leborg.

Akademikerne forhandler sentralt for omkring 5000 lektorer og lærere. De andre medlemmene i kommunesektoren, rundt 22.000, forhandler sin lønn kollektiv og lokalt i kommunene.

Tilliten må bygges opp

– Etter flere år med mindrelønnsutvikling og streik, er våre medlemmers tillit til KS tynnslitt, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.

– KS bør bruke lønnsoppgjøret til å bygge opp igjen denne tilliten. Nå ser vi i tillegg en dramatisk nedgang i antall søkere til lektorutdanningene. Dette er et kraftig signal til KS om at de ikke har lykkes å rekruttere og beholde lektorer i skolen, legger hun til.

Fristen for å komme til enighet er midnatt 1. mai.

Se Norsk Lektorlags nettside for årets lønnsoppgjør her (lenke).

se mer innhold fra kategorien

LønnLønnsoppgjøret
kslønnsoppgjørlønnsoppgjøret 2023

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Dette betyr lønnsoppgjøret for lektorene
Resultatet av årets lønnsoppgjør i kommunesektoren betyr at spesielt lektorer med lang erfaring får et godt tillegg på lønnen i år.
Lønnsoppgjøret
Enighet i lønnsoppgjøret i Oslo kommune
- Det har vært krevende, men vi er fornøyde med et resultat som løfter ansatte med høyere utdanning. Det er avgjørende for at kommunen ikke skal tape i konkurransen om denne kompetansen, sier Julius O...
Lønnsoppgjøret
Viktige gjennomslag i lønnsoppgjøret
– Vi er godt fornøyde med at lektorene har blitt prioritert i årets lønnsoppgjør etter flere år med reallønnsnedgang, sier Tonje Leborg, leder i Akademikerne kommune. Rammen for kommuneoppgjøret lande...