Av Curt A. Lier, forhandlingsleder for Akademikerne stat
Akademikerne har i forbindelse med årets oppgjør krevd fem prøveprosjekter med lokal lønnsdannelse hvor pengene fordeles via kollektive forhandlinger mellom lokale statlige virksomheter og lokale tillitsvalgte. Dette omfatter statsadvokatene, Mattilsynet, Statens Vegvesen, Økokrim og Norges vassdrags- og energidirektorat. *
Vi ønsker at disse virksomhetene skal få prøve ut et system hvor pengene fordeles ute på virksomhetene men hvor det fremdeles skal være kollektive forhandlinger slik det allerede praktiseres i privat sektor. Fra før har vi erfaringer fra Sverige og fra NTNU som viser at mer lokal lønnsdannelse bidrar til å dra kvinners lønn opp i forhold til menns. Det klarer de ulike virksomhetene fordi lokale oppgjør gir rom for å tilpasse oppgjørene til de lokale utfordringene. Slik det er i dag fordeles pengene i statssektoren av 5 personer i et lukket rom i Oslo. Det gir ingen mening så lenge utfordringene ikke er helt like i Kautokeino og i Bergen.
Det er den enkelte virksomhet som vet hvor skoen trykker, som vet hvor pengene bør brukes, og derfor er det den enkelte virksomhet som bør få anledning til å ta seg av forhandlingene. Mer lokale oppgjør gir mer skreddersøm og mer treffsikkerhet. Det hadde ansatte i staten vært bedre tjent med enn dagens sentralistiske system.
Relaterte lenker:
- NRK 27.04.2010: Full krangel om lokal lønn
- Lønnsløft for offentlig sektor (8/4.2010)
- Tariffoppgjøret 2010 (samleside for NLLs tariffområder)
- Akademikerne stat: Unio har ikke tro på lokale tillitsvalgte