Helle Christin Nyhuus. Bilde.
Utdanning

Færre vil bli lektor: Lektorkompetansen må verdsettes høyere

Lektorlaget mener at sterk faglig autonomi, og lønn som reflekterer utdanning og ansvar, vil bidra til å snu den negative søketrenden til lektor- og lærerutdanningene.
AVRedaksjonen
26. juli, 2024

Tall fra Samordnet opptak viser at det er 6,8 prosent færre som har fått tilbud om en studieplass på en lærerutdanning i år sammenliknet med fjoråret. Nedgangen er størst for grunnskoleutdanningen, men det er også betydelig færre som har fått tilbud på lektorprogrammene i år.

– Vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å takke ja til plassen de har søkt på. Det er et stort behov for påfyll av kvalifisert arbeidskraft om vi skal lykkes med å bevare fellesskolen, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Lektorlaget.

Hun mener tallene viser at det er behov for handling.

Må verdsette faglig kvalifiserte lektorer og lærere

– Dette er et varsko til både regjeringen og arbeidsgivere i skolen om at det haster å sette inn tiltak for å snu trenden. Regjeringen og alle arbeidsgivere må signalisere at de verdsetter faglige kvalifiserte lektorer og lærere i skolen, sier Nyhuus.

Nyhuus sier videre at det handler om å gi gode rammer for yrkesutøvelsen, faglig autonomi og en lønn som reflekterer både utdanningen og ansvaret med å utdanne fremtidens arbeidskraft.  

Lavere karakterkrav er ikke løsningen

Regjeringen la i vår til rette for at universiteter kan søke dispensasjon fra karakterkrav som et tiltak for å bøte på mangelen på kvalifiserte lærere.

– Vi registrerer at flere utdanningsinstitusjoner bruker dette som et lokkemiddel for å få flere til å søke. Dette er en dårlig løsning. Utdanningene er i dag lagt opp med en forventning om et faglig nivå, sier Nyhuus.

Nyhuus mener at ved å senke nivåkravene, så flytter man også en ressursutfordring over på de høyere utdanningsinstitusjonene.

– Nivåkravene reflekterer også at det bør være noen basiskunnskaper i bunn i yrkesutøvelsen, uansett hvilke fag man underviser i. Jeg håper utdanningsinstitusjonene som nå senker kravene, også sørger for nok ressurser til å ivareta nivået på utdanningene, sier hun.

se mer innhold fra kategorien

LønnUtdanning
kompetanse

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Fraværsgrensen tilbake på rett spor
Dagens fraværsgrense skal i all hovedsak videreføres. – Vi er svært fornøyde med at vi er blitt lyttet til, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Utdanning
Må snu negative søkertall
– Det er alvorlig at søkertallene til lektorprogrammene er like dårlige som i fjor. Det haster å snu denne trenden. Fellesskolen vår har et stort behov for godt faglig kvalifiserte lektorer og lærere,...
Utdanning
Advarer mot nivåsenking av lærer- og lektorutdanninger
Regjeringen kommer med feil tiltak hvis målet er å rekruttere til læreryrket, var budskapet til Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på Stortinget. – Nivåsenking og light-versjoner av utdanningene...