Søndag kom Akademikerne til enighet med Oslo kommune i årets lønnsoppgjør.
Den totale kostnadsrammen for lønnsoppgjøret ligger på 5,4 prosent, noe som er over frontfagsanslaget. For Akademikernes medlemmer betyr dette en lønnsøkning på 6 prosent fra 1. mai 2023. For ansatte som har en lønn på 533 000 eller lavere gis lønnsøkningen som et kronetillegg på 32 600 kroner.
Viktig løft
– Dette er et viktig løft og gjennomslag for våre lektormedlemmer som jobber i Osloskolen som også er helt nødvendig for å beholde lektorene i skolen, og samtidig rekruttere nye, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.
Helle Christin Nyhuus mener at det skolen står overfor mange nye utfordringer og det vil være viktig at lønn brukes som et personalpolitisk virkemiddel til å tiltrekke seg riktig fagkompetanse.
– Det har aldri vært større behov for å holde på høy fagkompetanse for å møte disse utfordringene, sier hun.
-Kommunen sier selv at de ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver. I en tid med lav arbeidsledighet og kamp om arbeidskraften, er det viktig at lønnsoppgjøret styrker kommunens muligheter til å rekruttere og ikke minst beholde høyt utdannende. Det er avgjørende for å levere tjenester og sørge for beredskap for sine innbyggere, sier Okkenhaug.
Vil endre lønnssystemet i Oslo
I Oslo får alle av Akademikernes medlemmer store deler av lønnsutviklingen fastsatt ved sentrale forhandlinger, slik lektorene har også i KS-området. De andre medlemsforeningene i Akademikerne får i resten av landet fastsatt lønnen i hovedsak gjennom kollektive lokale forhandlinger.
Akademikerne jobber for en endring for sine medlemmer i Oslo, slik at lønnsoppgjørene fremover gjennomføres ved kollektive lønnsforhandlinger i den enkelte etat, bydel og kommunale virksomhet. Lokale, kollektive forhandlinger vil gi partene muligheten til å finne løsninger i lønnsforhandlingene som i større grad dekker de lokale behovene. Det er nødvendig fordi det er stor variasjon i utfordringer og behov i de ulike enhetene og virksomhetene i kommunen.
– Når all lønn forhandles lokalt på den enkelte arbeidsplass, får de lokale partene ansvaret for helheten i fordeling av lønnen, og at alle har en rimelig lønnsutvikling over tid, avslutter Okkenhaug.