Foto: Sergio Delle Vedove, iStock
– At Høyesterett ikke har tillatt anken fremmet, vil si at dommen fra Eidsivating lagmannsrett står seg. Oppsigelsen av læreren var usaklig og ugyldig, og at endelig punktum er satt. Vi gleder oss over at Eidsivatings dom er tydelig på at også lærere har rett på reell veiledning, sier Norsk Lektorlags advokat Else Leona McClimans.
Advokat McClimans og advokatfullmektig Marianne Lindmark Pedersen har jobbet med saken.
– Vi kan også glede oss over at dommen klargjør at spørsmål som arbeidsgiver mener kan være med på å gi grunnlag for en oppsigelse, må tas opp med arbeidstakeren uten ugrunnet opphold og avgjøres innen rimelig tid. Dessuten kan eldre forhold bare trekkes inn i vurderingen dersom de ikke ligger for langt tilbake i tid, legger McClimans til.
Undervisningspersonalets stillingsvern i saker om elevers skolemiljø (de såkalte §9A-sakene) er et viktig tema for Norsk Lektorlag. Det finnes lite rettspraksis om dette siden loven ble endret i 2017.
Vant i lagmannsretten
Eidsivating lagmannsrett kom til at skolens oppsigelse av en lektor er usaklig og ugyldig tidligere i år.
«Dommen er en viktig og prinsipiell avklaring av en ansatt i skolens rettsvern i 9a-saker», sa McClimans da det var klart at Lektorlagets medlem vant saken i lagmannsretten.
Fylkeskommune anket altså dommen til Høyesterett, som ikke tillot anken fremmet.