image-5
Medlemsfordeler

Forsikre krisene: Få forsikringsoversikten her

Familie, helse og arbeid er for de fleste grunnlaget for et godt liv, og forsikring er en stor utgift for de fleste. Sjekk at du har sikkerhetsnettet i orden og husk å bruke medlemsfordelene dine i Storebrand.
AVRedaksjonen
10. september, 2024

Gruppelivsforsikring: Et sikkerhetsnett for deg og dine

Forsikringen A+ Gruppeliv er en kollektiv forsikring, fremforhandlet av Akademikerne pluss for Lektorlaget på dine vegne, slik at du får en gunstig pris og gode vilkår.

Gruppelivsforsikringen består av tre ulike forsikringsdekninger:

  • livsforsikring (også kalt dødsforsikring),
  • uførekapital (engangsutbetaling) og
  • tidsbegrenset uførerente (månedlige utbetalinger).

Les mer om disse nedenfor.

Livsforsikring

Det kan være lurt å ha gjort seg opp noen tanker rundt det praktiske som etterlatte kan komme til å måtte håndtere, som boliglån og andre utgifter.

Livsforsikringen sørger for en engangsutbetaling til etterlatte for å takle denne typen utfordringer. Den kan brukes fritt, for eksempel til å nedbetale gjeld, flytte til mindre bolig eller redusere arbeidstiden for mer tid med barna.

Livsforsikring er særlig viktig for deg som lever i parforhold (for eksempel med felles gjeld), har barn eller andre som du forsørger.

Storebrand anbefaler som hovedregel at forsikringssummen bør tilsvare din andel av gjeld pluss én årslønn. Dette er forsikringssummene du kan velge mellom:

  • 12G (1 488 336 kr)
  • 22G (2 728 616 kr)
  • 40G (4 961 120 kr)

Det viktig å merke seg at forsikringssummen reduseres med alder. Dette kalles nedtrapping:

  • Fra du er 51 år til og med 60 år, reduseres forsikringssummen med 3,64 prosent hvert år.
  • Er du mellom 61-70 år, reduseres forsikringssummen med 1,82 prosent hvert år.

Uførekapital

Selv om vi har gode velferdsordninger, kan det å bli arbeidsufør som følge av sykdom eller skade føre til store utgifter. Kanskje du må flytte til en tilpasset bolig (eller tilpasse den du har) eller trenger behandling som ikke dekkes av folketrygden.

Uførekapitalforsikringen er en skattefri* engangsutbetaling som du kan bruke på å omstille deg og din økonomi til en ny hverdag. For å få pengene utbetalt, må du oppfylle ett av de to følgende kriteriene:

  • du har vært minst 40 prosent arbeidsufør sammenhengende i to år og har fått innvilget varig uføretrygd fra NAV, eller
  • du har mottatt sykepenger eller arbeidsavklaringspenger (AAP) i 36 måneder og fått innvilget stønad for ytterligere tolv måneder.

Det siste kriteriet er ment som en sikkerhet mot langtrukne avklaringsprosesser hos Nav og helsevesenet. Det gjør at du får utbetalingen etter tre år med stønad.

Når du tegner uførekapitalforsikring, kan du velge mellom tre forsikringssummer:

  • 12G (1 488 336 kr.)
  • 22G (2 728 616 kr.)
  • 30G (3 720 840 kr.)

I likhet med livsforsikringen, er det også aldersbasert nedtrapping for uførekapitalforsikringen: Fra du er 51 år reduseres forsikringssummen med 3,64 prosent hvert år frem til du er 60 år.

*Erstatning beskattes ikke som inntekt, men kan inngå i beregning av formuesskatt.

Tidsbegrenset uførerente

Blir du varig arbeidsufør, betyr det også varige endringer i hverdagsøkonomien. Uføretrygden er i dag kun 66 prosent av den lønnen du hadde før du ble syk (66% av bruttolønn opptil 6G).

Tidsbegrenset uførerente er et tillegg til (og kjøpes samtidig med) uførekapitalforsikringen beskrevet over, og er ment for å sikre deg i påvente av utbetalingen av uførekapitalforsikringen. Den tidsbegrensede uførerenten er nemlig faste, månedlige utbetalinger som varer i fire år. Disse månedlige utbetalingene fortsetter selv om du skulle få utbetalt uførekapitalen etter to eller tre år.

Du kan velge mellom to årlige forsikringssummer, 1G (124 028 kr.) eller 2G (248 056 kr.). Disse justeres hvert år i samsvar med grunnbeløpet (G) i folketrygden, slik at forsikringens verdi opprettholdes i takt med inflasjonen.

Pengene blir utbetalt når du har vært minst 40 prosent ufør i ett år, uavhengig av årsak til uførheten, og graderes i forhold til uføregraden din: Er du 100 prosent arbeidsufør, får du utbetalt hele forsikringsbeløpet. Er du 40 prosent ufør, er utbetalingen på 40 prosent.

Hvorfor du bør tegne A+ Gruppeliv

Kort oppsummert er livsforsikringen en forsikring som dekker familien din, mens uføreforsikringene dekker deg og din økonomi.

Livsforsikringen er særlig viktig for deg som lever i et etablert parforhold, har barn som du forsørger, og kanskje også felles gjeld med partner eller ektefelle. Er du ung, singel og barnløs, trenger du som regel ikke en livsforsikring.

Uføreforsikringene derimot, kan være lurt å få på plass tidlig. Altså, før du blir syk. Om du skulle være så uheldig utvikle en kronisk sykdom, bli skadet eller få en sykdom som påvirker arbeidsevnen, kan det bli både vanskelig og dyrt å skulle tegne en uføreforsikring.

A+ Gruppeliv er som nevnt over, en kollektivt forhandlet forsikring som du har tilgang til gjennom Akademikerne pluss og Lektorlaget. Dette gjør at du får bedre pris og bedre vilkår enn om du ikke var medlem.

Om forsikringsavtalen:

Avtalen med Storebrand omfatter både kollektive og private forsikringer:

Kollektive forsikringer:

Hos Storebrand finner du en rekke såkalte kollektive forsikringer som har «A+» i navnet sitt.

I disse er priser og vilkår kollektivt forhandlet på vegne av de 108.000 fagforeningsmedlemmene Akademikerne Pluss representerer. Det betyr i praksis at dette er forsikringer kun tilgjengelig for medlemmer tilknyttet Akademikerne Pluss.

Kollektive forsikringer er de «store» forsikringene som livsforsikring, helseforsikring og innboforsikring.

Private skadeforsikringer:

I tillegg til de kollektive forsikringsproduktene, har Storebrand de ordinære forsikringsproduktene som medlemmer får gode rabatter på og i noen tilfeller også ekstra gode vilkår (superdekning). Disse forsikringene kalles private skadeforsikringer. Blant annet bilforsikring, sykkelforsikring og kjæledyrsforsikring er private skadeforsikringer.

Medlemmer får 30 prosent medlemsrabatt på private skadeforsikringer. Rabatten økes til 35 prosent dersom du har tre eller flere forsikringer samlet hos Storebrand. Kollektive forsikringer er med i opptelling til samlerabatt, men rabatten gis kun på de private skadeforsikringene. Bestiller du på nett, får du dessuten 10 prosent nettrabatt!

Forsikringer for næringsdrivende:

Driver du egen bedrift har du også tilgang til gode forsikringer som sikrer både bedriften og de ansatte.

Hos Storebrand finner du kollektive forsikringer merket med ‘A+’ i navnet, slik som A+ Kontor og A+ Yrkesskade, samt en rekke ulike skadeforsikringer. På de fleste skadeforsikringer for bedrift får du som medlem 15 prosent medlemsrabatt.

Forsikringsordboka

Hva betyr egentlig «gruppeliv»? Forsikringsbransjen har sitt eget stammespråk som ikke alltid er like lett å forstå.

Her er en forklaring på noen av de vanligste forsikringsordene:

  • Kollektiv forsikring: Dette er forsikringer forhandlet frem for en større gruppe mennesker som har en del ting til felles. For eksempel akademikere har høyere utdanning, gjerne høyere lønn og fritidsbolig, som gjør at man kan forhandle frem egne forsikringsprodukter, -priser og -vilkår for denne gruppen.
  • Gruppeliv: Denne gruppen forsikringer omhandler liv, død og helse/uførhet.
  • Uførekapital: Dette er en forsikring som sikrer deg en engangsutbetaling ved varig arbeidsuførhet.
  • Uførerente (kalles også uførepensjon): Månedlige utbetalinger for deg som har blitt varig arbeidsufør, for å dekke noe av gapet mellom det du får utbetalt av det offentlige (66 prosent av tidligere inntekt opptil 6G) og den inntekten du hadde før du ble syk.
  • Premie: Prisen du betaler for forsikringen til forsikringsselskapet kalles forsikringspremie.
  • Forsikringssum: Når du tegner forsikring, må du i noen tilfeller velge en forsikringssum som forsikringen skal dekke. For uførerenteforsikringen kan du eksempelvis velge mellom 1G (124.028 kr.) og 2G (248.056 kr.)
  • Begunstiget: Har du livsforsikring og du dør, er det gjerne samboer/ektefelle som får forsikringssummen utbetalt. Den som får pengene utbetalt, kalles begunstiget.
  • Helseerklæring: Når du kjøper forsikring, blir du bedt om å fylle ut et skjema som kalles helseerklæring. Her får du spørsmål om helsen din, yrke og livsstil.
  • Karenstid: Karenstiden er den tiden du må vente fra du ble syk til du får forsikringsutbetalingen. For tidsbegrenset uførerente er karenstiden tolv måneder. Det betyr at de månedlige utbetalingene begynner når du har vært minst 40 prosent arbeidsufør i tolv måneder.
  • Nedtrapping: Nedtrapping betyr i forsikringssammenheng at forsikringssummen (det du får utbetalt) blir nedjustert i henhold til alder. Jo eldre du blir, jo mindre blir forsikringssummen. For både livsforsikring og uførekapital begynner nedtrapping når du blir 51 år gammel.

Andre ord og uttrykk:

  • Folketrygdens grunnbeløp (G): Grunnbeløpet i folketrygden er grunnlaget som brukes for å beregne norske trygde- og pensjonsytelser.
  • Arbeidsavklaringspenger (AAP): Du kan få sykepenger i inntil 12 måneder. Hvis du ikke kan komme tilbake i fullt arbeid etter tolv måneder, kan du søke om arbeidsavklaringspenger. Dette er en stønad som skal sikre deg inntekt mens du venter på avklaring av arbeidsevne.
  • Uføretrygd: Dette er en offentlig stønad for deg som har fått varig nedsatt arbeidsevne.

se mer innhold fra kategorien

Medlemsfordeler

Flere artikler du kanskje er interessert i

Medlemsfordeler
Så enkelt bytter du til Handelsbanken
Å bytte bank er ikke så vanskelig. For deg som har medlemsfordeler hos Handelsbanken, er prosessen både enkel og gunstig. Her er en veiledning for hvordan du bytter til Handelsbanken.
Medlemsfordeler
Søk på Lektorstipendet
Har du lyst på inntil 15.000 kroner til faglig oppdatering og inspirasjon i ditt undervisningsfag? Søk Lektorstipendet innen 1. mars!
Nyheter
Her er medlemsfordelene du trenger til studiestart
Som medlem i Lektorstudentene har du tilgang til gode medlemsfordeler som knallbra BSU-rente, gratis PC/Mac-forsikring og rabatt hos Akademika – for å nevne noe.