image-7
Lønn

Alt om streiken i KS

Skal man satse på fellesskolen, må man satse på lektorene og lærerne! Norsk Lektorlag er i streik i KS-området.
AVRedaksjonen
15. august, 2022
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Denne artikkelen oppdateres løpende.

Tirsdag 27. september kalte arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen inn partene til sitt kontor og informerte at regjeringen tar i bruk tvungen lønnsnemnd. Streiken er dermed stoppet. Rent teknisk går tvungen lønnsnemnd ut på at nemnden iverksettes ved særlover etter forslag fra regjeringen til Stortinget. 

31. mai besluttet Lektorlagets sentralstyre å si nei til meklers forslag til løsning i lønnsoppgjøret i KS. Norsk Lektorlag leverte melding om plassfratredelse til KS og Riksmekler 3. juni, og var dermed i streik i KS-området (alle fylker og kommuner unntatt Oslo) fra 8. juni.

Meld deg inn i Lektorlaget

Les alle nyheter om streiken her

Disse er tatt ut i streik:

  • Tirsdag 9. august meldte Norsk Lektorlag plassfratredelse for 10 medlemmer ved Bergen katedralskole. Disse medlemmene gikk ut i streik mandag 15. august.
  • Torsdag 11. august meldte Lektorlaget plassfratredelse for 20 medlemmer ved Ås videregående skole. Disse medlemmene gikk ut i streik 17. august.
  • Fredag 26. august meldte Lektorlaget plassfratredelse for 13 medlemmer ved Byåsen videregående skole. Disse gikk ut i streik onsdag 31. august.
  • Tirsdag 6. september meldte Lektorlaget plassfratredelse for til sammen 17 medlemmer: Tolv ved Frederik II vgs., to ved Ås vgs. og tre ved Bergen katedralskole. Disse gikk ut i streik mandag 12. september.
  • Tirsdag 20. september meldte Lektorlaget plassfratredelse for 18 medlemmer ved Thor Heyerdahl videregående skole, og ytterligere 11 medlemmer ved Ås videregående skole. Disse går ut i streik mandag 26. september. På grunn av to registreringsfeil ble det endelige antallet i dette streikeuttaket ved hhv. Thor Heyedahl vgs. og Ås vgs. 17 og 10.

Per 26. september er 87 av Lektorlagets medlemmer ute i streik.

De som skal ut i streik, har fått særskilt og tydelig beskjed om dette.

En opptrapping av streiken vurderes fortløpende. De medlemmene som eventuelt tas ut i streik, får tydelig beskjed om dette.

Derfor streiker Norsk Lektorlag

Dette gjør du som ikke er tatt ut i streik

Om du ikke er tatt ut i streik, skal du jobbe som vanlig med dine normale arbeidsoppgaver. Alle oppsatte arbeidsplaner skal følges.

Se Ofte stilte spørsmål om streik

Merk at du skal ikke ta over arbeidet til noen av kollegaene dine som streiker, uansett hvilken fagforening de tilhører. Arbeidsgiver skal ikke pålegge deg streikende kollegaers arbeidsoppgaver. Arbeidsgiver skal heller ikke endre timeplanen eller bruke digital undervisning for å lette på effekten av streiken. Dersom det likevel skjer, kan det være streikebryteri.

Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å være solidariske med alle kollegaer som er i streik, både på egen skole og ved andre skoler.

Vil du vise støtte til streiken? Bruk streikeeffekter!

sosiale medier kan du gjerne bruke emneknaggene #kunnskapkoster, #vijobberforfellesskolen,  #streik, #vistøtterstreiken, #lektorlaget, #norsklektorlag og slagordet «Skal man satse på fellesskolen, må man satse på lektorene og lærerne!».

Du kan bruke dette Facebook-banneret på facebooksiden din:

Facebook-ramme: Mange etterlyser ramme til profilbildet på Facebook, men denne funksjonen er dessverre fjernet for alle unntatt offentlige myndigheter. Men hvis du har profilbilde med ramme fra i fjor, kan du bruke dette.

Her finner du pdf-er for sykkelvimpel og plakater som du kan printe ut og henge opp.

Bruk for eksempel en blomsterpinne til stang på sykkelvimpelen. Vimpelen kan festes på sykkel, bil, vogn, holdes i hånden, henges opp som girlander; her er det mange bruksmuligheter!

Streikeplakater (i pdf):

Her finner du pdf av logo og slagord i A4-format (et slags «startnummer» som du kan feste på genseren med sikkerhetsnåler eller henge opp på veggen):

Fest for eksempel én på brystet og én på ryggen. Dette kan brukes på jobb, i butikker, på restaurant, på tur; alle steder man ferdes i lokalsamfunnet.

Aktiviteter for dere som er tatt ut i streik

I sosiale medier:

  • Ta selfier og gruppebilder og legg ut på Facebook og Instagram. Bildene kan tas for eksempel på arbeidsplassen, utenfor sentrale offentlige bygg eller i det offentlige rom. På bildene kan dere holde plakater, knekke kritt, vise frem slagordene «Kunnskap koster!» og «Vi jobber for fellesskolen!» og lignende. Eller det kan være bilder fra det dere holder på med mens dere streiker (som utelunsj, utdeling av løpesedler, snakker med forbipasserende).
  • Bruk emneknaggene #kunnskapkoster, #vijobberforfellesskolen, #streik , #vistøtterstreiken, #lektorlaget og/eller #norsklektorlag.
  • Del alle innlegg dere ser som dere mener er verdt å spre videre.
  • Følg Norsk Lektorlag på Instagram og Facebook og lik og del våre innlegg.

På jobb / i det offentlige rom:

  • Lag streikepiknik utenfor skolen, i en park, på en benk utenfor fylkeshuset el.l. Sett opp godt synlige plakater med slagord. Be for eksempel biler om støtte ved at de tuter.
  • Inviter til streikequiz! Du kan se i tidligere utgaver av Lektorbladet (quizen pleier å stå på en av de siste sidene), eller bruke vår egen streikequiz som blir lagt ut når den er ferdig.
  • Bruk streikevimpel. Skrives ut dobbeltsidig. Bruk for eksempel en blomsterpinne til stang). Den kan festes på sykkel, bil, vogn, holdes i hånden, henges opp som girlander; her er det mange bruksmuligheter!
  • Skriv slagord med kritt på asfalten.
  • Gå tur i nærområdet med streikende kolleger, del ut løpesedler eller bare vær synlige i streike-t-skjorte.
  • Lag vafler og by forbipasserende på en streikevaffel.

se mer innhold fra kategorien

Lønn
kslønnsoppgjørstreiktariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Forventer reallønnsvekst for de ansatte i kommunene
– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode tjenester. Da må vi investere i de høyt utdannede, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
Nyheter
Krever reallønnsvekst i staten
– Deler av staten sliter med å beholde og rekruttere høyt utdannede, og lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor øker. Denne utviklingen må snus, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne...
Nyheter
Må hindre kompetanseflukt fra Oslo kommune
– Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier Julius...