Lønnsoppgjøret i KS startet 3. april med overlevering av krav 1 klokka 12.00.
Bedre lønnsutvikling i kapittel 5
– Også i dette hovedoppgjøret tar Akademikerne lektorenes dårlige lønnsutvikling i kapittel 4C på alvor og krever at lektorene overføres til kapittel 5, det kapittelet som har vist seg å gi akademisk arbeidskraft klart bedre lønnsutvikling gjennom kollektive lokale forhandlinger, sier Jon Sand, forhandlingsansvarlig i KS for Norsk Lektorlag.
Mindrelønnsutvikling
Siden 2004 har lønnsnivået for lektorer i skolen steget med 35 prosent. Til sammenligning har lønningene i kommunal sektor økt med 56 prosent, mens lønningene i industrien har økt med 48 prosent i gjennomsnitt. Lektorene har dermed hatt en mindrelønnsutvikling på 10-20 prosentpoeng de siste 10 årene.
– Vi får ikke en god skole uten gode lærere. Og vi får ikke gode lærere til å begynne i skolen når de blir lønnstaperne hvert eneste år. Statsminister Erna Solberg har helt rett når hun sier at Norge i fremtiden skal leve av kunnskap. Men en styrking av kunnskapssamfunnet starter med en god skole, og da må det være attraktivt å være leder, sier Kvam.
Taper på sentralisert forhandlingssystem
Akademikerne mener at det er det sentraliserte forhandlingssystemet i skolen som er årsaken til at lærere og lektorer blir lønnstapere. De akademikergruppene som forhandler lønn lokalt i kommunene, har ikke hatt den samme dårlige lønnsutviklingen som lektorene.
– Vårt hovedkrav er at lektorene skal forhandle lønn på samme måte som øvrige akademikergrupper. Jeg forventet at KS har tatt signalene fra regjeringen om å satse på skolen og på lærerne. Nå må vi følge opp med de nødvendige lønnspolitiske grepene, sier Kvam, som i dag overleverte kravet til KS i forbindelse med åpningen av årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.
Relaterte lenker:
- NLL Undervisningsoppdraget gir sentrale sikringsbestemmelser
- KS Oppgjøret i gang
- KS Et oppgjør for kompetansebygging
Relaterte dokumenter:
- Akademikerne kommune Krav 1, 3.april 2014
- KS Tilbud 1 (3.april 2014) (pdf)