??
– Årets lønnsoppgjør i kommunal sektor blir moderat. Da må vi tørre å prioritere. Vi må bruke lønnsmidlene ute på den enkelte arbeidsplass der de vet hvilke problemer det er viktigst å løse først. Denne profilen er i tråd med oppgjøret i privat sektor, sier Kvam.
Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at lektorene har hatt en klart dårligere lønns-utvikling enn andre grupper siden forhandlingsansvaret for skoleverket ble flyttet fra staten til kommunene. Siden 2004 har lektorenes mindrelønnsutvikling vært på 7,2 prosentpoeng ift. andre utdanningsgrupper med sentrale forhandlinger i KS, og 13,9 prosentpoeng ift. funksjonærene i industrien. Forskjellen mellom lektorer og funksjonærer er nå på 250.000 kroner i året i gjennomsnitt og har økt med mer enn 100.000 siden 2004.
– Akademikerne er en varm forsvarer av en sterk offentlig sektor og et velutviklet velferdstilbud til befolkningen. For oss er det alvorlig når kanskje den viktigste gruppen i norsk skole blir hengende så langt etter. Dette får store konsekvenser for rekrutte-ringen til lektoryrket, og dermed for kvaliteten i skolen. Hele samfunnet taper når skolen ikke er god nok, og jeg forventer at KS er seg sitt ansvar bevisst, sier Kvam.
Norsk Lektorlag forventer at man i årets oppgjør kan få tatt igjen noe av dette etterslepet på rundt kr. 40 000,-
– Et anstendig resultat i årets oppgjør er en viktig forutsetning for å beholde godt utdannede lektorer i skolen og sikre rekrutteringen til lektoryrket, sier Jon Sand, forhandlingsansvarlig for kommunal sektor i Norsk Lektorlag.
For Akademikernes øvrige medlemmer gjennomføres årets oppgjør som lokale forhandlinger ute i den enkelte kommune uten en sentralt fastsatt ramme.
Partene tar sikte på å komme frem til en forhandlingsløsning innen fristen, tirsdag 30.april kl.24.00.
Nøkkeltall om lønnsoppgjøret i kommunalt tariffområde (KS):
|
Relaterte dokumenter:
- Akademikerne Krav 1 18.april 10.30 (pdf)