image-7
Nyheter

Akademikerne kommune krever 40 000 i lønnsløft for lektorer

- Vårt hovedkrav er at det settes av en pott på 425 millioner kroner for å rekruttere og beholde lektorer i skolen. Det vil i snitt gi lektorene en lønnsvekst på ca. 40.000 kroner, sa forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne kommune, da kravet i årets lønnsoppgjør ble tallfestet 29.april.
AVRedaksjonen
29. april, 2014
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Siden 2004 har lønnsnivået for lektorer i skolen steget med 36 prosent. Til sammenligning har lønningene i kommunal sektor totalt sett økt med 45 prosent. Målt mot andre ansatte i kommunene har lektorene dermed hatt en mindrelønnsutvikling på nesten 10 prosentpoeng de siste 10 årene.

– Vi klarer ikke å bygge Norge som kunnskapsnasjon uten at vi endrer måten vi forhandler lønn på i skolen. Derfor krever vi at det settes av en pott til lokale forhandlinger på 425 millioner for å rekruttere og beholde lektorer og markedsutsatt undervisningspersonale med høy teknisk- naturvitenskapelig utdannelse, sier Kvam

Akademikerne mener at det er det sentraliserte forhandlingssystemet i skolen som er årsaken til at lærere og lektorer blir lønnstapere. De akademikergruppene som forhandler sin lønn lokalt i kommunene, har ikke hatt den samme dårlige lønnsutviklingen som lektorene.

– Vi får ikke en god skole uten gode lærere. Og vi får ikke gode lærere til å begynne i skolen når de blir lønnstapere hvert eneste år. Statsminister Erna Solberg har helt rett når hun sier at Norge i fremtiden skal leve av kunnskap. Men en styrking av kunnskapssamfunnet starter med en god skole, og da må det være attraktivt å være lærer, sier Kvam.

For Akademikernes øvrige medlemmer, er kravet at det også i kommende tariffperiode skal gjennomføres lokale forhandlinger i den enkelte kommune uten noen sentralt fastsatt ramme.

Forhandlingene i KS skal være sluttført innen 1. mai.
 

Relaterte lenker:

Relaterte dokumenter:

se mer innhold fra kategorien

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Se Lektorkonferansen 2023 her
Digitaliseringen av skolen skjøt virkelig fart under pandemien. Skjerm eller ikke skjerm? Bøker eller digitale læremidler? Hvordan kan vi sørge for at elevene trenes i grunnleggende ferdigheter, og ik...
Nyheter
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Nyheter
Lektorlaget vil beholde eksamen i grunnskolen
– Eksamenskarakterene fra ungdomstrinnet er viktige både for den enkelte eleven og for samfunnet, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag. Et flertall i kvalitetsutviklingsutvalget anbefa...