Akademikerne brøt natt til onsdag lønnsforhandlingene med Oslo kommune. Akademikerne krevde at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass. Kommunen valgte å ikke sette av noen penger til lokale forhandlinger, og høyt utdannede ble overhodet ikke prioritert i oppgjøret.
– I dag bestemmer noen få personer i rådhuset lønnen til mange tusen ansatte. Dagens utdaterte lønnssystem innebærer at forhandlingene skjer uavhengig av de ansattes kompetanse og innsats – og gjør det vanskelig for virksomhetene å løse deres ulike behov og utfordringer, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.
De tre andre hovedsammenslutningene Unio, YS og LO har sagt ja til et oppgjør med lavtlønnsprofil:
Unio, YS og LO har sagt ja til et oppgjør med lavlønnsprofil der tillegget flater ut fra og med lønnstrinn 32. Lektorer i Oslo har lønnstrinn 37-49. |
Forhandlingsansvarlig i Norsk Lektorlag Tonje Leborg kunne ikke godta et tilbud der Oslo kommune ikke verdsetter lektorenes kompetanse lønnsmessig:
– Skal Oslo beholde de faglig sterke lærerne, som vi vet er viktige for elevenes læring, må akademisk utdannelse gi bedre uttelling enn i dag. Dette kunne vi ikke godta
Leder i Norsk Lektorlag, Rita Helgesen mener Oslo kommune må prioritere lærerne med høyest kompetanse.
– Norsk Lektorlag aksepterer ikke at lektorene som har investert i en solid utdannelse igjen nedprioriteres. Vi krever en annen og mer målrettet måte å fordele lønn på også i Oslo.
Rita Helgesen leder Norsk Lektorlag (foto: Hans Kristian Thorbjørnsen) |
Tonje Leborg er Norsk Lektorlags forhandlingsansvarlige for Oslo kommune (foto: Eva Rose Furmyr) |
Deler av Oslo kommune sliter med å beholde ansatte over tid, og med å rekruttere spesialister innen for eksempel teknologi og miljø.
– Oslo kommune har skyhøye ambisjoner innen velferd, miljø og digitalisering, og har et mål om å bli verdens «smarteste» by. Et mer fleksibelt og moderne lønnssystem hadde gjort det lettere å nå disse målene, sier Graff.
Byrådet og leder Raymond Johansen har gått høyt på banen og lovet å få ned konsulentbruken i Oslo kommune. Ferske tall Akademikerne har hentet ut fra Oslo kommune viser at utviklingen går motsatt vei: I 2018 brukte Oslo over 1,8 milliarder på konsulenter.
– Det er en økning på 24 prosent siden 2015. Istedenfor å bruke så store summer på konsulenter bør kommunen sørge for et lønnssystem som sikrer at erfarne ansatte blir i kommunen over tid, sier Graff.
Relaterte lenker: