«Vi skal ha tydelige fraværsregler i norsk skole med klare forventninger om at elevene skal møte opp,» understreker kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) i en pressemelding. Regjeringen gjør noen endringer i fraværsreglene, men beholder fraværsgrensen på 10 prosent.
– Fraværsgrensen har ført til at flere elever har vært mer til stede på skolen, og til at de har fått bedre karakterer. Lektorlaget mener det er riktig å beholde denne. Vi er også fornøyde med at fravær fortsatt skal føres på vitnemålet, slik vi spilte inn, sier Nyhuus.
Fraværsreglene skal få noen endringer:
- Elever kan levere egenmelding til skolen for sykefravær opp til fraværsgrensen på ti prosent. Når elevene har nådd grensen på ti prosent fravær i et fag, må de dokumentere sykefravær med attest fra helsepersonell.
- Fravær som skyldes teoretisk og praktisk førerprøve til sertifikatet, blir inkludert i listen over unntak fra fraværsgrensen.
- Fraværet skal avregnes på slutten av skoleåret i stedet for to ganger i løpet av skoleåret som i dag.
- Visse former for fravær, som for eksempel politisk og religiøst fravær, skal fortsatt unntas fra fraværsgrensen.
- Fravær skal fortsatt føres på vitnemålet.
- De som har kronisk sykdom eller plager som gir høy risiko for fravær, skal fortsatt kunne bruke egenmelding i kombinasjon med legeattest.
- Rektor skal fortsatt kunne bruke skjønn ved fravær opp til 15 prosent av timetallet i et fag.
Reglene skal innføres fra og med skolestart høsten 2025.
Skiller ikke mellom elever over og under 18 år
Lektorlaget mener at elever over 18 år bør kunne levere egenmelding opp til en viss kvote. For elever under 18 år, mener Lektorlaget at foreldrene bør levere egenmelding for eleven.
– Å skille mellom elever under og over 18 år når det gjelder egenmelding, vil gjøre foreldre oppmerksomme på fravær. Vi mener dette ville vært et godt grep for å motvirke fravær, sier Nyhuus.
De nye reglene inneholder ikke noe skille mellom elever under og over 18 år.
Det må fortsatt være grunnlag for vurdering når standpunkt skal settes
– Vi har ennå ikke sett hvordan forskriftsteksten blir, men fraværsgrensen må fortsatt kobles til lærerens grunnlag for vurdering, understreker Nyhuus.
Med opplæringsloven som tredde i kraft 1.august har fylkeskommunene fått en ny plikt til å sørge for at elever med fravær blir fulgt opp.
§ 10-6 er også tydelig på at «elevane skal vere aktivt med i opplæringa og følje skolereglane».