image-5
Lønn

Beregning av ansiennitet i KS

Lønnsansienniteten beregnes ved ansettelse, og det er du som arbeidstaker som er ansvarlig for å dokumentere arbeidserfaringen din.
AVRedaksjonen
04. desember, 2024

For å plasseres inn i minstelønnstabellen i KS (fylkeskommunene og alle kommuner unntatt Oslo), må lønnsansienniteten beregnes.

Din ansiennitet skal beregnes ved ansettelse, og det er arbeidstaker som er ansvarlig for å dokumentere arbeidserfaring. Arbeidsgiver er ansvarlig for å beregne riktig ansiennitet.

Lønnsansiennitet beregnes etter fylte 18 år. All offentlig og privat tjeneste skal regnes med i lønnsansienniteten. Omsorgstjeneste og verneplikt beregnes også.

Deltidsstilling regnes på lik linje med heltidsstilling, så lenge arbeidet er av fast art. Dette gjelder helt uavhengig av størrelsen på stillingsprosenten. 

Hovedtariffavtalen spesifiserer ikke hvordan timelønnet arbeid skal telle som ansiennitet ved ansettelse. Hvis du har hatt timelønnet arbeid, må arbeidsgiver samle sammen antall timer som du har arbeidet i stillingen og regne om til måneder. Her er det opp til arbeidsgivers skjønn. Mange arbeidsgivere ser på en tilsvarende bestemmelse i Oslo kommune under skjønnsutøvelsen, og beregner antall timer og hvor nær man er 700 timers-regelen. Enkelte arbeidsgiver vil kunne gi ett års uttelling for 400 timer, mens andre ikke gjør det. Husk at ansiennitet er gjenstand for forhandling. 

Du som arbeidstaker må kunne dokumentere de timene du har arbeidet. Hvis du har ddokumentasjon, har KS gitt følgende råd til sine medlemmer: Tell antall timer, finn ut hva dette utgjør i månedsverk og la arbeidstaker få godskrevet dette i lønnsansienniteten ved ansettelse.

Bestemmelsen finner du i hovedtariffavtalens §12:

§ 12 Ansiennitet og andre lønnsbestemmelser

12.1 Lønnsansiennitet

Lønnsansiennitet regnes tidligst fra fylte 18 år. Ansiennitetsdatoen fastsettes til den 1. i tilsettingsmåneden på grunnlag av godskrevet lønnsansiennitet. Det gis ikke lønnsansiennitet etter flere bestemmelser for samme tidsrom.

12.1.1 Lønnsansiennitet fastsettes ved tilsetting etter følgende regler:
All tidligere privat og offentlig tjeneste godskrives i lønnansienniteten.

Omsorgstjeneste godskrives med inntil 3 år. Med omsorgstjeneste menes omsorg for barn eller pleie av eldre eller syke.

(…)

Verneplikt godskrives i lønnsansienniteten.

12.1.2 Fravær uten lønn i forbindelse med foreldrepermisjon eller videreutdanning medregnes med inntil samlet 2 år i lønnsansienniteten.
Fravær i forbindelse med verneplikt godskrives.

12.1.3 Ved omgjøring av stilling som følge av utdanning og/eller endrede arbeidsoppgaver beholdes tidligere fastsatt lønnsansiennitet.

Er du ikke medlem i Lektorlaget? Les mer om hvorfor du bør bli det her! (lenke)

se mer innhold fra kategorien

Lønn

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Dette skal du tjene som lektor i Oslo kommune
Oslo kommune har et helt eget lønnssystem for lærere og lektorer som avviker fra de andre kommunene, men i praksis er ikke forskjellene så veldig store.
Lønn
Dette skal du tjene som lektor
Alle Norsk Lektorlags medlemmer i offentlig skole, både grunnskole og videregående skole, er omfattet av avtaleverket for KS-området, bortsett fra de som jobber i Oslo kommune.
Lønn
Vil du stå i jobb lenge? Se opp for samordningsfella!
Hvis du vil fortsette å jobbe etter du har fylt 67 år, må du sjekke hva som skjer med pensjonen din. Du kan tape penger på å jobbe lenge.